27. maaliskuuta 2013

Päärynäpyörykät

Lähde: Mozartin ruokavieraana s. 205

3 isoa, kiinteää päärynää (säilömiseen sopivia talvipäärynöitä)
vettä
tilkka valkoviiniä
2-3 rkl sokeria
3 mausteneilikkaa
400 g perunoita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mannaryynejä
30 g voita
suolaa
1 kananmuna
1 munankeltuainen
ripaus jauhettua kanelia
3 dl saksanpähkinärouhetta
2 rkl tomusokeria

Kuori päärynät, leikkaa ne neljäksi lohkoksi ja poista siemenkohta. Laita kattilaan vähän vettä ja tilkka valkoviiniäsekä sokeri ja mausteneilikat ja keitä päärynöitä 15 minuuttia. Nosta päärynät kattilasta, valuta ja anna jäähtyä.

Keitä perunat kuorineen ja kuori ne kuumina ja murskaa hyvin tai soseuta siivilän läpi painellen. Sekoita soseen joukkoon vhnäjauhot, mannaryynit, voi, suola, kananmuna, munankeltuainen ja kaneli ja vaivaa ainekset taikinaksi. Paloittele keitetyt päärynät pieniksi kuutioiksi ja sekoita taikinaan.

Kuumenna isossa kattilassa runsaasti vettä kiehuvaksi ja suolaa kevyesti.

Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä, pudota ne kiehuvaan veteen ja kypsennä noin 15 minuuttia. Vesi ei saa kiehua poreillen.

Sekoita pähkinärouhe tomusokeriin.Nosta pyörykät vedestä, valuta ja sirottele paksulti pähkinä-tomusokeriseosta. Tarjoa lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti