27. maaliskuuta 2013

Tanssin kääntöpuoli

Olen aina tiennyt, että sulokas liikehdintä tanssilattialla vaatii tuntikausien harjoittelemista, eikä sekään vielä riitä. On kaksi aivan eri asiaa tanssia tanssiaispuvussaan musikanttien soittaessa ja nauttia kevyestä juhlatunnelmasta kuin pukea ylleen kulahtanut hame ja jättää kureliivien nyöritys löysälle harjoittelemista varten. Olisi silkkaa hulluutta nyörittää itsensä henkihieveriin ja pynttäytyä silkkeihinsä tanssitunnille. Ehkä kuninkaalla olisi varaa moiseen hulluuteen, mutta ei meillä tavallisilla kansalaisilla. Tanssiminen on kovaa työtä ja vaatii paljon harjoittelua, paljon toistoja ja - niin valitettavaa ja epämiellyttävää kuin se onkin - paljon hikeä.

Viime viikot olen tanssinut useita tunteja viikossa, ja harmillisesti tämä ahkeruuteni on nyt kostautunut. Eilen palatessani paronin ja paronittaren luota yhteisestä tanssituokiostamme, jossa kertasimme bal masquén tansseja, vasen jalkani oli kuin tulessa. Onneksi vaunut pysähtyivät aivan oven eteen, jotta minun ei tarvinnut klenkata kuin portaat ylös ja sisälle. Vaivahan oli jo vanha tuttu: hennot nilkkani eivät enää kestäneet liikaa rasitusta. Kun kotiin päästyäni kokeilin varovasti, miten paha tilanne oli, kykenin kävelemään vaivalloisesti, ojennukset juilivat hieman ja ei tullut kysymykseenkään, että olisin noussut en demi-pointeen. Saati tehnyt edes pienen balancén vasemmalle! Katsoin parhaaksi myöntää, ettei jalkani ollut tanssikunnossa eikä olisikaan sitä vähään aikaan ilman lepoa. Niinpä vanhasta tottumuksesta jälleen käärin jalan tukevasti pakettiin, jotta nilkka ja jalkaterä saisivat levätä tuettuina. Valitettavasti minun on pakko ainakin muutaman päivän ajan lepuuttaa jalkaani ja jättää tanssiminen väliin, vaikka herra tanssimestarilta sainkin viestin, jossa hän ilmoitti, milloin hän voisi työstää sarabandea oopperasta Yssé. Näitä harjoituksia täytynee siis lykätä ainakin ensi viikkoon. 

Kävin eilen kangaspuodissa hankimmassa hamekankaan naamiohuvien pukuuni. Samalla löysin myös unelman kevyttä ja ohutta kangasta esiliinaa varten. Nyt onkin siis hyvä paneutua ompelupuuhiin, kun jalka ei kestä tanssimista. Ihaninta kuitenkin on loikoilla kevätauringon muhkealle matolle langettamissa laikuissa kirjan kanssa ja vain haaveilla toimettomana. Löysin kirjan välistä helmikuisen tanssikorttini, ja se nosti oitis hymyn huulille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti