3. huhtikuuta 2013


Viimeisetkin vastaukset tanssiaisvierailta ovat saapuneet. Luvassa on oikein hauska ilta uusien tuttavuuksien kanssa, ja eipä tanssilattiallakaan liene liikaa tilaa - niin monta iloista vastausta saimme! Nyt onkin aika patistella piiat töihin ja kietaista itsekin esiliina eteen.

Uskon kyllä, että paronittaren Maija-piika ja keittiöpiikamme Ida kyllä hoitavat naamiohuviemme tarjoilun onnistuneesti, vaikka eivät olekaan koskaan näin suurista juhlista olleet vastuussa. Olemme paronittaren kanssa neuvoneet Idaa ja Maijaa ja kertoneet heille, mitä kaikkea haluaisimme pöytään tarjolle. Marengit ovat osoittautuneet haastaviksi kummallekin: Vaikka Maijan ensimmäiset marengit olivatkin menestys, toiset tyttöparka käristi liian kuumassa uunissa. Ja puhumattakaan Idan marengeista, joita ei oltu vatkattu tarpeeksi kovaksi vaahdoksi alkujaankaan (tuo vetämätön vätys väsähti kesken vatkaamisen ja rikkoi vispilän!) ja jotka näyttivät uunista tultuaan hyvin surullisilta kasoilta ja olivat vielä sisältä aivan raakojakin. Onneksi Ida osaa sentään leipoa peruskakkuja, ja ajattelinkin antaa hänelle veljeni Itävallasta lähettämän kahvivanukaskakun reseptin kokeiltavaksi. Hieman kyllä arveluttaa, mitä siitä mahtaa tulla... Tyttö tuskin on koskaan leiponut niin hienoa kakkua.

Eilen tanssiharjoitusten jälkeen piipahdin paronittaren luona sovittamassa uutta kureliiviäni. Voi, miten sievä se onkaan, mutta niin kovin piukka! Paronittaren taitava käden jälki näytti kyllä uskomattomalta. Vielä viimeiset viilaukset, ja toivottavasti saan uuden kureliivin ylleni maskeraadiimme. Onneksi mamselli Sand ei ollut paikalla, sillä hän olisi varmasti pyöritellyt taas päätänsä nuorempien naisten hölmöyksille. Paronittaren nyöritettyä minut varsin tiukasti hän katseli kättensä työtä ja intoutui suorastaan kuin 17-kesäinen tyttönen vaatimaan, että erään tietyn herran tulisi vielä joskus nähdä minut tässä kureliivissäni. Hän jopa lupasi tarvittaessa järjestää harhautuksen mamselli Sandin varalle. Hupsu paronitar! Muistanpa vielä sen poskia kuumottavan hetken, kun tämä kyseinen herra törmäsi huoneeseen ollessani vaihtamassa vaatteita vain kureliivi, paita ja sukat verhonani. Muistan aina, miten sydämeni hypähti kurkkuun, kun herra - itsekin hieman puolipukeissa - häkellyksestä toivuttuaan sipaisi kureliivini olkainta kevyesti ja kehui kureliiviäni hyvin sieväksi, ennen kuin poistui paikalta yhtä äkkiä kuin oli ilmestynytkin jättäen minut täydellisen hämmennyksen ja nolostuksen valtaan.

Pakarituvalta leijailee ihanainen tuoksu. Luultavasti Ida on juuri ottanut kuulun piimäkakkunsa uunista. Tiedänpä, mitä iltateeni kanssa nautin. Nyt kuitenkin kevät kutsuu haukkaamaan raitista ilmaa. Enää en uskalla lähteä jäiden yli Hatanpään kartanolle tapaamaan asessori Ahlmanin Ottiliana-rouvaa, mutta ehkäpä saan lainata tädin vaunuja sen verran, että voin pistäytyä juttusilla. Ellei täti sitten itsekin haluaisi lähteä tervehtimään Ottiliana-rouvaa, jota niin kovasti pitää arvossa. Minun valitettavasti täytyy sanoa, että kaipaan vanhan vapaaherra Boijen aikaa, jolloin kartanolla tapahtui paljon mielenkiintoisia asioita. Olisin niin mieluusti nähnyt vapaaherra Boijen mulperipuiden menestyvän, mutta ilmeisesti näin kylmä ilmasto ei sopinut mulpereille kasvihuoneesta huolimatta. Niin kuolivat sitten silkkiäistoukatkin, eikä Boije saanutkaan silkkituotantoa aloitettua. Mutta mielenkiintoinen kokeilu, sitä ei voi kieltää! Kasvattihan hän perunaakin. Asessori Ahlman ei ole puoliksikaan niin mielenkiintoinen tapaus kuin vapaaherra Boije, joten luvassa lienee jälleen yksi puuduttava luento jostain kuivakasta aiheesta. Mieluummin käyskentelisin kartanon puistossa, joka tuo mieleeni aina vapaaherra Boijen vinkeät tarinat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti