29. heinäkuuta 2011

Suklaajuoma

La Belle Chocolatière
Jean-Étienne Liotard, 1743-45.
3-4 kupilliseen suklaajuomaa tarvitaan: 


1 levy tummaa taloussuklaata
5 dl vettä
1 munankeltuainen
vaniljaa
kanelia


Laita vesi lämpiämään kattilaan, lisää suklaa paloina. Sekoita ja anna kiehahtaa. Suklaan tulee sulaa täysin. Erottele muna ja vatkaa keltuainen rikki ennen kattilaan lisäämistä. Lisää vaniljaa ja kanelia oman maun mukaan. Kuumenna, mutta älä anna kiehua enää keltuaisen lisäämisen jälkeen. Tarjoile lämpimänä pienistä kupeista. 

Tämä Ludvig XV:n keittiömestarin Keittotaidon kannettavasta käsikirjasta sovellettu suklaajuoman ohje poikkeaa melko paljon nykyisin juomastamme maitokaakaosta. Maitoa ei juomassa ole, mutta munankeltuainen sen sijaan saattaa yllättää. Maku on suklaisempi, ja juoma on sen verran ytyä tavaraa, että pienempikin kuppi riittää juojaa kohden.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti